Kom igång med träningen efter förlossningen, mina tips!

Uppdaterad: maj 12

Jag brukar säga att träningen efter förlossningen består av tre delar. Alla bör göras och alla är lika viktiga:


-Knipträna och samtidigt få kontakt med de djupa magmusklerna.

Bygga styrka och uthållighet inifrån och ut. Detta skapar en stabil grund för god hållning och ekonomiskt rörelsemönster. Du skapar en korsett. Strax nedom naveln är solen, från vilken alla rörelse "strålar ut".


-Kommaigång med promenader, rask gång och så småningom "gogga" till att jogga.

Göra funktionella styrkeövningar (Sådana rörelser du gör med din bebis i vardagen) såsom benböj och lyft.


-Hitta en god kroppshållning.

För att hitta och bibehålla en god hållning behövs en väl avvägd kombination av rörlighet i rygg, axlar och höfter samt styrka och uthållighet i bål, höfter och skuldror.


Om du bara fokuserar på att göra en av dessa delar, tex går väldigt långa promenader, utan att bry dig så mycket om de andra delarna såsom styrka, uthållighet och rörlighet så finns risk att det uppstår en obalans. Du få inte ut optimalt av träningen och riskerar att få ont i tex rygg eller muskelfästen kring säte och höft.

Ta hellre en promenad och under promenaden gör du ett avbrott för lite styrke- och rörlighetsövningar.

Förslag på bra "starta upp" övningar: se följande filmer I webshop: "Uteträning med minibands" "Mattövningar" "En kvalitetspaus".

I vår mammagrupp: "Träna i Parken" onsdagar kl.11.00 tränar vi på allt detta med målet starka, trygga mammor!


Arbetet med att rehabilitera din kropp efter graviditet och förlossning börjar redan under graviditeten. När du väl håller din lilla bebis i famnen finns tusen tankar i huvudet. Då är det skönt och enkelt att starta med övningar du redan gjort under graviditeten.112 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla